Emitovana prva dugoročna bankarska dinarska obveznica

Bez autora
May 05 2012

Sosijete Ženeral banka Srbija saopštila je danas da je uspešno prodala svoju prvu emisiju trogodišnjih dinarskih obveznica u iznosu od 1,7 milijardi dinara. Tražnja je bila oko 2,8 milijardi dinara. Investitori, koji su kupili obveznice, dolaze iz sektora osiguranja i dobrovoljnih penzionih fondova, kao i tri banke. Ovako veliki interes investitora, a posebno banaka, ukazuje na poverenje u Sosijete Ženeral. U projekat izdavanja dugoročnih dinarskih obveznica banka je ušla sa namerom da proširi i dodatno diversifikuje izvore sredstava koje koristi u poslovanju i obezbedi dugoročna i stabilna dinarska sredstva koja će moći da koristi za dinarske plasmane. Obveznice su izdate na period od tri godine, bez bilo kakve zaštitne klauzule, a kamata će se isplaćivati tromesečno. Kamatna stopa je varijabilna i sastoji se od referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, koja sada iznosi 9,5 odsto i fiksne margine od 5,25 odsto.

Sosijete Ženeral banka uspešno prodala prvu emisiju trogodišnjih dinarskih obveznicaSosijete Ženeral banka Srbija saopštila je danas da je uspešno prodala svoju prvu emisiju trogodišnjih dinarskih obveznica u iznosu od 1,7 milijardi dinara.

Članica Izvršnog odbora Sosijete ženeral Srbija Sonja Miladinovski je na konferenciji za novinare rekla da je tražnja bila oko 2,8 milijardi dinara. Miladinovski je naglasila da investitori, koji su kupili obveznice, dolaze iz sektora osiguranja i dobrovoljnih penzionih fondova, kao i tri banke. Prema njenoj oceni, ovako veliki interes investitora, a posebno banaka, ukazuje na poverenje u Sosijete Ženeral.

Miladinovski je objasnila da je u projekat izdavanja dugoročnih dinarskih obveznica banka ušla sa namerom da proširi i dodatno diversifikuje izvore sredstava koje koristi u poslovanju i obezbedi dugoročna i stabilna dinarska sredstva koja će moći da koristi za dinarske plasmane.

Ona je istakla da su obveznice izdate na period od tri godine, bez bilo kakve zaštitne klauzule, a kamata će se isplaćivati tromesečno. Kamatna stopa je varijabilna i sastoji se od referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, koja sada iznosi 9,5 odsto i fiksne margine od 5,25 odsto, rekla je Miladinovski.

Govoreći o poslovanju banke od 2004. godine, predsednik Izvršnog odbora banke Antoan Tusan je rekao da je banka tada imala 60.000 klijenata, a sada oko 270.000. Portfolio je tada bio oko 110 miliona evra, a sada je blizu 1,7 milijardi, istakao je Tusan i dodao da je banka imala 400 zaposlenih, a sada 1.300, na šta je posebno ponosan.

"Prošle godine smo se ozbiljno razvijali, sa najvećim rastom depozita stanovništva i velikim povećanjem tržišnih učešća kada su u pitanju kredita. U proteklih nekoliko godina Sosijete ženeral banka je najbrže rasla u Srbiji", zaključio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik